EN

EN

ZATERDAG 4 MEI

BLOKKADE BRUSSEL

ZATERDAG 4 MEI

BLOKKADE

BRUSSEL

€39,7-€46,4

MILJARD PER JAAR

belastingkortingen voor fossiele bedrijven

€39,7-€46,4

MILJARD PER JAAR

belastingkortingen voor fossiele bedrijveN

STOP FOSSIELE SUBSIDIES

De wereld staat in brand en de Nederlandse overheid weigert in actie te komen. 39,7 tot 46,4 miljard euro aan fossiele subsidies per jaar gaat er vanuit onze overheid aan kortingen naar grote fossiele bedrijven. Dit kan niet meer en mag niet meer.

Op 4 mei doen we samen met Extinction Rebellion België een Stop Fossiele Subsidies blokkade. We gaan Europa laten zien hoe de fossiele industrie en onze overheden de klimaat- en ecologische crisis aanjagen. De wereld is er klaar mee: Stop Fossiele Subsidies nu.

"Shift subsidies away from fossil fuels to protect the poor and most vulnerable people and communities."

António Guterres – Secretaris-General Verenigde Naties 

tijd voor actie

De veelbelovende afbouwplannen waar de Tweede Kamer een half jaar geleden massaal voor stemde, bleken neer te komen op uitstellen en afschuiven. Uitstellen tot er niet eens 1 voor 12 meer bestaat en afschuiven op niet bestaande Europese processen. Ze spelen verstoppertje terwijl ze direct aan de slag moeten met het beëindigen van de desastreuse fossiele subsidies.

2023 is het warmste jaar ooit gemeten. En het huidige kabinet blijft zich verschuilen achter argumenten over politieke en economische onhaalbaarheid en weigert uit te gaan van wat wetenschappelijk noodzakelijk wordt geacht. 

We moeten afkicken van onze verslaving aan fossiele brandstoffen. En stap 1 is om te stoppen met het stimuleren van het gebruik daarvan door het in stand houden van de fossiele subsidies. 

Dit kun jij doen

>> HEB JE 10 SECONDEN?

Deel deze actie op social media, om te zorgen dat we met zoveel mogelijk mensen zijn op 6 april.

>> Heb je 3 minuten?

Maak zelf een post over de fossiele subsidies of de A12-blokkade. Hieronder vind je afbeeldingen en teksten die je daarbij kunt gebruiken.

6 april blokkeer ik de A12. Ik ben boos, teleurgesteld, bang. Onze overheid blijft weigeren om 39,7 – 46,4 miljard euro aan jaarlijkse kortingen voor de fossiele industrie te schrappen. Terwijl 72% van de Nederlanders vóór afschaffing is en de klimaatverandering in hoog tempo doorzet.

Het demissionaire kabinet heeft begin februari plannen gepresenteerd om de fossiele subsidies af te bouwen, maar die zullen niet voor 2030 gerealiseerd zijn. Dat is te laat. Overal ter wereld zijn mensen nu al slachtoffer van droogte, voedseltekorten en overstromingen. Wereldwijd nam de populatiegrootte van vissen, vogels, zoogdieren en reptielen sinds 1970 met 69% af.

Ik wil dat iedereen op aarde een toekomst heeft. Ik wil zorg dragen voor kwetsbare bevolkingsgroepen en het laatste restje natuur. Maar ik kan het niet alleen, ik heb jou nodig om mee te doen, om samen te strijden, om hoop te houden. Daarom vraag ik je om sámen met mij van de overheid te eisen dat de fossiele subsidies direct beëindigd worden.

Op 6 april om 12:00 lopen we dan met andere bezorgde maar strijdvaardige mensen vanuit verschillende plekken in Den Haag in marsen naar de A12. Deze bezetten we. We herhalen onze eis: afschaffing van de fossiele subsidies. Doe mee!

a12blokkade.nl

Ik ben boos! Op 6 april blokkeer ik daarom de A12 om een eind aan de fossiele subsidies te eisen. €39,7-46,4 miljard aan jaarlijkse kortingen vanuit de overheid voor fossiele bedrijven. We jagen de wereldwijde klimaat en ecologische crisis aan met dit beleid en dat moet stoppen.

>> Heb je 1 middag?

Doe mee aan de support-demonstratie bij de volgende actie om aandacht te vragen voor dit onderwerp.

>> Heb je 2 middagen?

Doe een actietraining bij Extinction Rebellion en sluit je aan bij de volgende blokkade om te eisen dat er een eind komt aan de fossiele subsidies.

FAQ's

Dat zijn de belastingkortingen voor bedrijven die heel veel olie, gas en kolen gebruiken. Bij ‘subsidie’ denk je al snel aan geld dat je van de overheid krijgt, maar kortingen zijn net zozeer een kadootje. Die kunnen als subsidie worden gezien, want daardoor zullen bedrijven meer olie, gas en kolen gaan gebruiken.

Onder andere bedrijven als Tata Steel, Shell en KLM. Maar denk ook aan de scheepvaart, opwekkers van fossiele elektriciteit, en grootverbruikers van fossiele energie zoals makers van kunstmest.

Voor een beter overzicht kun je het onderzoek van Milieudefensie bekijken, die de top 10 grote vervuilende bedrijven onder de loep heeft genomen. 

Terwijl jij netjes energiebelasting betaalt, krijgen bedrijven die veel olie, gas en kolen verbruiken enorme belastingkortingen. Denk aan Shell, Tata Steel en KLM. Dit kost iedere belastingbetaler (dus ook jou) een paar duizend euro per jaar! Dat is oneerlijk.

Van dit geld kunnen we ook de woningnood aanpakken, zorgmedewerkers fatsoenlijk betalen en alle huizen energiezuinig maken, in plaats van het aan de  aandeelhouders van deze bedrijven te geven.

Daarnaast verergeren grote bedrijven de klimaat- en ecologische crisis waar de CEO’s en aandeelhouders zelf maar weinig last van hebben. De gevolgen ervan komen terecht bij gewone mensen, in de vorm van klimaatrampen, hongersnood en extreem weer.

Op dit moment gebeurt dat nog vooral in het Mondiale Zuiden, maar ook in Nederland voelen we die gevolgen steeds vaker. Denk aan de overstromingen in Limburg, de impact van hittegolven op ouderen, mensen met chronische ziekten of mensen die in slecht geïsoleerde woningen wonen op een hitte-eiland in de stad, en aan boeren die kampen met watertekorten.

Nee, dat gebeurt niet, zolang het geld dat vrijkomt door het afschaffen van de fossiele subsidies eerlijk verdeeld wordt.

Door het geld dat vrijkomt slim te investeren, bijvoorbeeld in betere zorg, het energiezuinig maken van huizen of gratis OV zal het leven van de gemiddelde Nederlander onderaan de streep niet duurder worden.

Het afschaffen van deze kortingen kan ertoe leiden dat sommige banen verdwijnen, maar er zullen juist ook veel nieuwe banen ontstaan. 

Bedrijven die duurzaam en energiezuinig werken zullen blij zijn, en daar is nu al een schreeuwend tekort aan mensen. Er zijn talloze onvervulde vacatures, bijvoorbeeld voor installatiemonteur of milieudeskundige.

Daarom moet er geld, dat vrijkomt door het afschaffen van de fossiele subsidies, worden gestoken in het omscholen van mensen, met behoud van inkomen.

De overheid heeft jarenlang verzwegen hoeveel korting ze nou precies geven. Eerst zou het €4,5 miljard zijn, later bleken onderzoekers uit te komen op €17 miljard. Toen werd het €37,5 miljard. Begin september 2023 zei de overheid dat het bedrag tussen €39,7 en €46,4 miljard per jaar ligt.