EN

EN

ZATERDAG 6 APRIL

12:00 DEN HAAG

ZATERDAG 6 APRIL

12:00 DEN HAAG

€39,7-€46,4

MILJARD PER JAAR

belastingkortingen voor fossiele bedrijven

€39,7-€46,4

MILJARD PER JAAR

belastingkortingen voor fossiele bedrijven

STOP FOSSIELE SUBSIDIES

De Nederlandse overheid geeft jaarlijks €39,7-€46,4 miljard korting aan grote winstgevende bedrijven op het gebruik van fossiele brandstoffen.

En dat terwijl de wereld nu klimaatrechtvaardigheid nodig heeft: 2023 was het warmste jaar ooit gemeten en er vielen wereldwijd 30% meer doden door klimaatrampen dan in 2022, het merendeel ervan in het Mondiale Zuiden. Met de fossiele subsidies gooit de overheid olie op het vuur. Dat moet stoppen.

De fossiele subsidies worden uitgekeerd ten koste van de gewone mensen: bouwvakkers, ambtenaren, MKB’ers, leraren en zorgmedewerkers: allemaal moeten zij hun belastingen volledig betalen. Daarmee zijn zij uiteindelijk degenen die de rekening van de fossiele subsidies betalen en daarmee indirect de zakken van de aandeelhouders spekken. Dit beleid zorgt daarmee voor een toename van onrechtvaardigheid in Nederland.

"Shift subsidies away from fossil fuels to protect the poor and most vulnerable people and communities."

António Guterres – Secretaris-General Verenigde Naties 

tijd voor actie

Na 35 A12-blokkades leek de politiek in oktober 2023 het probleem in te zien: bijna de hele Tweede Kamer stemde voor een motie om scenario’s op te stellen voor het afbouwen van fossiele subsidies. 

Die scenario’s zouden voor het begin van het nieuwe jaar door het demissionaire kabinet worden uitgewerkt. Maar tot nu toe is het stil. In de Eerste Kamer werd zelfs een wetvoorstel om twee fossiele subsidies af te schaffen geblokkeerd.

Op zaterdag 3 februari is daarom opnieuw de A12 geblokkeerd. En deze keer bleef het niet bij een A12-blokkade. We liepen vanuit verschillende plekken in Den Haag in marsen over de openbare weg naar de A12.

Dit kun jij doen

>> HEB JE 10 SECONDEN?

Deel deze actie op social media, om te zorgen dat we met zoveel mogelijk mensen zijn op 3 februari.

>> Heb je 3 minuten?

Maak zelf een post over de fossiele subsidies of de A12-blokkade. Hieronder vind je afbeeldingen en teksten die je daarbij kunt gebruiken.

Zaterdag 3 februari staan we weer op de A12 om een eind aan de fossiele subsidies te eisen. De politiek zou voor de kerst met scenario’s komen om de fossiele subsidies af te bouwen, maar komt haar afspraken niet na.

2023 is het warmste jaar ooit gemeten en telde 30% meer doden door klimaatrampen dan 2022. Mensen over de hele wereld verliezen hun huizen, families en voedselzekerheid. Maar de politiek jaagt met de fossiele subsidies de klimaatcrisis alleen maar aan.

En ook binnen Nederland worden mensen geraakt door de fossiele subsidies. Want dit beleid zorgt ervoor dat de fossiele industrie kan blijven profiteren van de gewone mensen.

Dit laten we toch niet nog een jaar gebeuren? Op zaterdag 3 februari komen we weer met z’n allen naar de A12. Het is tijd voor verandering en die gaan we samen brengen!

Hier meer informatie: a12blokkade.nl

Zaterdag 3 februari: A12-blokkade Den Haag. Stop fossiele subsidies. De politiek komt niet in actie, dus er moet druk op de ketel. 2023 is het warmste jaar ooit gemeten en Den Haag gooit olie op het vuur. Het is tijd voor klimaatrechtvaardigheid. a12blokkade.nl

>> Heb je 1 middag?

Doe mee aan de support-demonstratie bij de volgende actie langs de A12 in Den Haag om aandacht te vragen voor dit onderwerp.

>> Heb je 2 middagen?

Doe een actietraining bij Extinction Rebellion en sluit je aan bij de volgende actie in Den Haag om te eisen dat er een eind komt aan de fossiele subsidies.

FAQ's

Dat zijn de belastingkortingen voor bedrijven die heel veel olie, gas en kolen gebruiken. Bij ‘subsidie’ denk je al snel aan geld dat je van de overheid krijgt, maar kortingen zijn net zozeer een kadootje. Die kunnen als subsidie worden gezien, want daardoor zullen bedrijven meer olie, gas en kolen gaan gebruiken.

Onder andere bedrijven als Tata Steel, Shell en KLM. Maar denk ook aan de scheepvaart, opwekkers van fossiele elektriciteit, en grootverbruikers van fossiele energie zoals makers van kunstmest.

Voor een beter overzicht kun je het onderzoek van Milieudefensie bekijken, die de top 10 grote vervuilende bedrijven onder de loep heeft genomen. 

Terwijl jij netjes energiebelasting betaalt, krijgen bedrijven die veel olie, gas en kolen verbruiken enorme belastingkortingen. Denk aan Shell, Tata Steel en KLM. Dit kost iedere belastingbetaler (dus ook jou) €5.000 per jaar! Dat is oneerlijk.

Van dit geld kunnen we ook de woningnood aanpakken, zorgmedewerkers fatsoenlijk betalen en alle huizen energiezuinig maken, in plaats van het aan de  aandeelhouders van deze bedrijven te geven.

Daarnaast verergeren grote bedrijven de klimaat- en ecologische crisis waar de CEO’s en aandeelhouders zelf maar weinig last van hebben. De gevolgen ervan komen terecht bij gewone mensen, in de vorm van klimaatrampen, hongersnood en extreem weer.

Op dit moment gebeurt dat nog vooral in het Mondiale Zuiden, maar ook in Nederland voelen we die gevolgen steeds vaker. Denk aan de overstromingen in Limburg, de impact van hittegolven op ouderen, mensen met chronische ziekten of mensen die in slecht geïsoleerde woningen wonen op een hitte-eiland in de stad, en aan boeren die kampen met watertekorten.

Nee, dat gebeurt niet, zolang het geld dat vrijkomt door het afschaffen van de fossiele subsidies eerlijk verdeeld wordt.

Door het geld dat vrijkomt slim te investeren, bijvoorbeeld in betere zorg, het energiezuinig maken van huizen of gratis OV zal het leven van de gemiddelde Nederlander onderaan de streep niet duurder worden.

Het afschaffen van deze kortingen kan ertoe leiden dat sommige banen verdwijnen, maar er zullen juist ook veel nieuwe banen ontstaan. 

Bedrijven die duurzaam en energiezuinig werken zullen blij zijn, en daar is nu al een schreeuwend tekort aan mensen. Er zijn talloze onvervulde vacatures, bijvoorbeeld voor installatiemonteur of milieudeskundige.

Daarom moet er geld, dat vrijkomt door het afschaffen van de fossiele subsidies, worden gestoken in het omscholen van mensen, met behoud van inkomen.

De overheid heeft jarenlang verzwegen hoeveel korting ze nou precies geven. Eerst zou het €4,5 miljard zijn, later bleken onderzoekers uit te komen op €17 miljard. Toen werd het €37,5 miljard. Begin september 2023 zei de overheid dat het bedrag tussen €39,7 en €46,4 miljard per jaar ligt.